NuDåSen i Eskilstuna

Sedan september 2022 har Carnemalm och Sandsborg arbetat med en konstnärlig undersökning av stadsdelen Munktellstaden i Eskilstuna, på uppdrag av Eskilstuna kulturförvaltning och finansierat genom 1%-regeln i samband med byggnation av nya skolor i området. I slutet av sommaren 2023 kommer projektet att redovisas i en utställning.

Genom dialog och workshops med olika människor som rör sig och har rört sig i stadsdelen undersöker Carnemalm och Sandsborg temat att namnge en plats. Med en turistkarta som utgångspunkt tar de sig an att lägga till nya platsnamn i Munktellstaden; de inofficiella namn som kommer från deltagarnas berättelser eller fantasi.

Att ge en plats ett namn inom en vänskapskrets är ett sätt att skapa trygghet och bekräfta identitet, och de inofficiella namnen på platser i en stad skapar samhörighet. Men att namnge en plats är också ett sätt att utöva makt som tex koloniserade länder utövat mot ursprungsbefolkningar. När en plats till slut heter samma sak på en karta som det den kallas i folkmun kan det ses som en form av medborgarmakt.

Den röda pilen, som visar dig var du befinner dig på en karta, blir en symbol i arbetet; ”Du är här”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s