Ett gemensamt muralmålningsprojekt med barn och unga i Kroksbäck och Djupadal.

MuralCentralen – möten för framtiden

Med denna titel startade vi under våren 2014 ett gemensamt muralmålningsprojekt med elever från skolorna på Kroksbäck och Djupadal.

Vi har fått stöd från Sparbankstiftelsen Öresund, Malmö Stads Kultur för Barn och Unga, Nordsjö Färg och MKB för att genomföra projektet, och inte minst från de båda skolorna!
Bakgrund
Kroksbäck och Djupadal är två områden som är närbelägna geografiskt men som har stora skillnader både socialt och demografiskt. Björn Carnemalm arbetade under våren 2013 med ett konstprojekt där en fjärdeklass var från de båda skolorna fick mötas och samarbeta. De träffades flera gånger och gjorde posters i samband med Eurovison.

Det kom till vår kännedom att både skolor, elever och föräldrar i de båda områdena efterlyste en fortsättning på detta överbyggande kulturprojekt. Så föddes idén att fördjupa förbindelsen mellan unga i Kroksbäck och Djupadal genom att uppföra en gemensam muralmålning, och vi fick lova att arbeta med samma två klasser som förra våren, som nu går i årskurs 5.

Vi anser att ett gemensamt muralmålningsprojekt är ett sätt att skapa utökade kontaktytor, när de får återkommande chanser att träffa elever från deras grannområde, som de annars så sällan möter. Muralmålningen blir en manifestation av samarbetet och de medverkade kan påminnas om det och känna sig stolta över det.

Vårt mål är att arbeta med detta långsiktigt och förutom att vi når ut med konst och kultur till barn och ungdomar så tror vi att detta i förlängningen kan bidra till en ökad känsla av trygghet i dessa områden, de unga får en chans att påverka sin egen boende-miljö, samtidigt som de skapar förbindelser att ta med sig in i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s